Welcome to the forum   
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Share
Options
View
Go to last post in this topic Go to first unread post in this topic
Offline H5463  
#1 Posted : 13 June 2021 01:19:46(UTC)
H5463

United States   
Joined: 14/02/2021(UTC)
Posts: 18
Location: Connecticut, Bridgeport
Knowing this version of DB class 103.1 electric locomotive may be sold out everywhere, I still hope to know where to buy it. Or, will the company release the article again in the future? How often will Marklin remake the model? I see one in 1975!

I really like its digital controlled pantograph. I know Roco has issued a similar one (Roco 78211 - Electric locomotive 103 195-4) but without pantograph control.

Thanks!
Offline kiwiAlan  
#2 Posted : 13 June 2021 13:16:24(UTC)
kiwiAlan

United Kingdom   
Joined: 23/07/2014(UTC)
Posts: 6,135
Location: ENGLAND, Didcot
There is a 39579 on ebay.uk at the moment. This is the first version of the operating pantographs using a piezo motor.

thanks 1 user liked this useful post by kiwiAlan
Offline H5463  
#3 Posted : 13 June 2021 14:15:52(UTC)
H5463

United States   
Joined: 14/02/2021(UTC)
Posts: 18
Location: Connecticut, Bridgeport
Originally Posted by: kiwiAlan Go to Quoted Post
There is a 39579 on ebay.uk at the moment. This is the first version of the operating pantographs using a piezo motor.


I got a MS2. I guess it cannot run the loco's pantographs digitally. But anyway, thanks a lot for searching!
Offline Bigdaddynz  
#4 Posted : 13 June 2021 15:35:55(UTC)
Bigdaddynz

New Zealand   
Joined: 17/09/2006(UTC)
Posts: 17,908
Location: New Zealand
Originally Posted by: H5463 Go to Quoted Post
I got a MS2. I guess it cannot run the loco's pantographs digitally.


Why not? MS2's with the latest update (v3.55 or above) can control locos with 32 functions. The pantograph raising is a function which you engage with whatever controller you have.
thanks 3 users liked this useful post by Bigdaddynz
Offline mike c  
#5 Posted : 13 June 2021 17:40:05(UTC)
mike c

Canada   
Joined: 28/11/2007(UTC)
Posts: 7,186
Location: Montreal, QC
This:

https://youtu.be/Nh_jkqLCIAI

Due to the mechanical operation, the locomotive cannot be powered by catenary.

Mike C
thanks 1 user liked this useful post by mike c
Offline H5463  
#6 Posted : 13 June 2021 18:55:05(UTC)
H5463

United States   
Joined: 14/02/2021(UTC)
Posts: 18
Location: Connecticut, Bridgeport
Originally Posted by: Bigdaddynz Go to Quoted Post
Originally Posted by: H5463 Go to Quoted Post
I got a MS2. I guess it cannot run the loco's pantographs digitally.


Why not? MS2's with the latest update (v3.55 or above) can control locos with 32 functions. The pantograph raising is a function which you engage with whatever controller you have.


Great! I should give it a try. By the way, I watched some YT, for upgrading MS2, you need to connect a CS, and if you don't have one you need to go to the model store or friends who have it. Instead of buying a CS, are they only ways to upgrade?

Thanks!
Offline bph  
#7 Posted : 13 June 2021 19:45:54(UTC)
bph

Norway   
Joined: 04/08/2018(UTC)
Posts: 361
Originally Posted by: H5463 Go to Quoted Post
Originally Posted by: Bigdaddynz Go to Quoted Post
Originally Posted by: H5463 Go to Quoted Post
I got a MS2. I guess it cannot run the loco's pantographs digitally.


Why not? MS2's with the latest update (v3.55 or above) can control locos with 32 functions. The pantograph raising is a function which you engage with whatever controller you have.


Great! I should give it a try. By the way, I watched some YT, for upgrading MS2, you need to connect a CS, and if you don't have one you need to go to the model store or friends who have it. Instead of buying a CS, are they only ways to upgrade?

Thanks!


You don't need to upgrade the MS2, for it to handle the 39579, since the locomotive only has light (F0) and 4 functions.

You should also be aware that the 39579 has a C-sine engine, and if it needs to be repaired it can be costly and require a custom solution. And the locomotive lacks mfx, DCC, and sound.
thanks 1 user liked this useful post by bph
Offline H0  
#8 Posted : 14 June 2021 09:57:13(UTC)
H0


Joined: 16/02/2004(UTC)
Posts: 14,196
Location: DE-NW
Originally Posted by: bph Go to Quoted Post
You should also be aware that the 39579 has a C-sine engine
39150 is the new mould with the correct length, 39579 is the old mould - too short by 5 mm and with yellow LEDs.
Over time we can expect various livery variations of the new mould, but not all will have motorized pantographs.

Regards
Tom
---
"In all of the gauges, we particularly emphasize a high level of quality, the best possible fidelity to the prototype, and absolute precision. You will see that in all of our products." (from Märklin New Items Brochure 2015, page 1) ROFLBTCUTS
UserPostedImage
thanks 2 users liked this useful post by H0
Users browsing this topic
OceanSpiders 2.0
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

| Powered by YAF.NET | YAF.NET © 2003-2021, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.296 seconds.