Welcome to the forum   
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Share
Options
View
Go to last post in this topic Go to first unread post in this topic
Offline mike c  
#1 Posted : 14 January 2022 03:07:17(UTC)
mike c

Canada   
Joined: 28/11/2007(UTC)
Posts: 7,326
Location: Montreal, QC
I have two SBB Re 421 which are running on 29483 chassis. One is 421 374 and has SBB Re 421 374 as it's MFX ID. The other one is 421 397 and has SBB Re 421 397 as it's MFX ID. The first one was set to MM address 13 and the second was 42.
When I put them on my test oval with MS2 (29486), it does not recognize the locomotives. There is no databank list for 29483. I tried 29481 but no response.
Next test was to try address 13 or 42. No direct response.
What it has been doing all along is that it will from time to time start running at different speeds and direction each time, sometimes changing when start/stop is pressed.
A few times, it did not detect MFX, but came back with DCC with address 0.
When I disabled MFX and DCC it did respond to the MM address.

I tried programming a new entry for a MM2 Programmierbar lok with address 13, but it did not respond to that manual entry.

Does anybody have any clue what is going on?

When separately placed on a test track with my 6021, they both respond to that controller normally (MM). But when I go back to the MS2 oval, they resume their strange behaviour.

Regards

Mike C
Offline mike c  
#2 Posted : 14 January 2022 03:31:15(UTC)
mike c

Canada   
Joined: 28/11/2007(UTC)
Posts: 7,326
Location: Montreal, QC
I came across this thread, which seemed similar to the issue I have been having today, but I do not have the interference suppressor installed. My MS2 is connected to it's box, which is directly wired to the track. My start sets (29859, 29486) came with the interference suppressor in a small baggie, which are still in my parts boxes.

Regards

Mike C
Online Donb  
#3 Posted : 14 January 2022 04:03:13(UTC)
Donb

Canada   
Joined: 03/04/2013(UTC)
Posts: 192
Location: Fraser Valley
Originally Posted by: mike c Go to Quoted Post
I have two SBB Re 421 which are running on 29483 chassis. One is 421 374 and has SBB Re 421 374 as it's MFX ID. The other one is 421 397 and has SBB Re 421 397 as it's MFX ID. The first one was set to MM address 13 and the second was 42.
When I put them on my test oval with MS2 (29486), it does not recognize the locomotives. There is no databank list for 29483. I tried 29481 but no response.
Next test was to try address 13 or 42. No direct response.
What it has been doing all along is that it will from time to time start running at different speeds and direction each time, sometimes changing when start/stop is pressed.
A few times, it did not detect MFX, but came back with DCC with address 0.
When I disabled MFX and DCC it did respond to the MM address.

I tried programming a new entry for a MM2 Programmierbar lok with address 13, but it did not respond to that manual entry.

Does anybody have any clue what is going on?

When separately placed on a test track with my 6021, they both respond to that controller normally (MM). But when I go back to the MS2 oval, they resume their strange behaviour.

Regards

Mike C


Hi Mike,

Thats an older MS2 (2012?) so have you updated the software in it?
Then perhaps the decoders need to be reset.

Don

Best Regards,
Don
___________________________________________________________________________________
ECoS , C track and Z scale
Offline mike c  
#4 Posted : 14 January 2022 05:30:22(UTC)
mike c

Canada   
Joined: 28/11/2007(UTC)
Posts: 7,326
Location: Montreal, QC
The MS2 comes from the 29486 set, which was a 2013/14 item. The 29483 was a 2011/12 item. I would normally expect the MS2 delivered to have all prior models in it's database.

Interestingly enough, I did not have any problems getting it to recognize other more recent models that were not in the database (39460/39461/37325/37326/37473).

It may be that there are recognition issues with certain decoders. I don't know if 29483 had OEM ESU or 1st generation Maerklin mfx.

I don't have a CS2 and there are no dealers in Montreal where I can get my MS2 updated.

Regards

Mike C
Offline H0  
#5 Posted : 14 January 2022 10:08:11(UTC)
H0


Joined: 16/02/2004(UTC)
Posts: 14,380
Location: DE-NW
Originally Posted by: mike c Go to Quoted Post
The MS2 comes from the 29486 set, which was a 2013/14 item. The 29483 was a 2011/12 item. I would normally expect the MS2 delivered to have all prior models in it's database.
mfx locos are never in the database. The decoder is supposed to register automatically and provide all information.

And because mfx is so great, user-friendly, and reliable, the locos will not respond to their MM address if mfx is detected on the track. It does not matter if the names or MM addresses are the same or different, as mfx should assign a unique mfx address based on the serial number of the decoder.

Their are hundreds of threads dealing with mfx locos that won't register. The best thing to try is MS2, track box, one or two pieces of track and just one loco on the track.
It can help to try a different digital controller - mfx would be best.

You can reset the locos using the 6021. But that is just clutching at straws. Could help.

You can disable mfx in the MS2 and then happily operate the locos using MM - or DCC for those locos that support it. The locos work with the 6021 that does not support mfx.

The loco is so new, I cannot believe there is an ESU decoder inside. If the decoder PCB is red or green then it is definitely not ESU.

It could be that the mfx sender on the decoder is kaputt. Then using MM or replacing the decoder are the only options - unless you can do some SMD soldering.

You can check the versions of your MS 2 on the info screens. IIRC you need at least 1.83 to register mfx+ locos, but even older versions should register mfx locos with Märklin decoders correctly.
Regards
Tom
---
"In all of the gauges, we particularly emphasize a high level of quality, the best possible fidelity to the prototype, and absolute precision. You will see that in all of our products." (from Märklin New Items Brochure 2015, page 1) ROFLBTCUTS
UserPostedImage
Users browsing this topic
OceanSpiders 2.0
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

| Powered by YAF.NET | YAF.NET © 2003-2022, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.379 seconds.