Welcome to the forum   
Welcome Guest! To enable all features please Login or Register.

Notification

Icon
Error

Share
Options
View
Go to last post in this topic Go to first unread post in this topic
Offline applor  
#1 Posted : 20 November 2020 02:54:59(UTC)
applor

Australia   
Joined: 21/05/2004(UTC)
Posts: 1,608
Location: Brisbane, Queensland
Hi all,

Can anyone tell me the wiring colour code for Marklin 1 gauge with a hall sensor for wheel chuff sync? I have yet to find it, at least compared to the colours used in this model.

The model 55913 which is a Prussian T9.3 has 3 wires:

brown/red
brown/white
brown/green


Unfortunately I can barely see the 3 pin hall sensor but cannot see the wires attached since it is buried in the body.
I figured red was +, white was gnd and green was input but that has not worked, hopefully I have not damaged it.
modelling 1954 Germany (era IIIa)
Offline applor  
#2 Posted : 20 November 2020 04:37:42(UTC)
applor

Australia   
Joined: 21/05/2004(UTC)
Posts: 1,608
Location: Brisbane, Queensland
Perhaps more importantly, has anyone used a Loksound XL decoder with a 1 gauge Telex function?

I've tried setting it to coupler but not getting anything, unless I have wired it wrong...
modelling 1954 Germany (era IIIa)
Offline applor  
#3 Posted : 09 December 2020 11:55:12(UTC)
applor

Australia   
Joined: 21/05/2004(UTC)
Posts: 1,608
Location: Brisbane, Queensland
Well I got the Telex working OK after a long struggle.

Telex.jpg

This just leaves the wheel sensor again but removing the wheel plate has exposed the wiring (and a small PCB) so I have more to work with now.

Can anyone identify this sensor and components and the wiring for use with a LS?

sensor.jpg
modelling 1954 Germany (era IIIa)
Offline applor  
#4 Posted : 10 December 2020 02:31:24(UTC)
applor

Australia   
Joined: 21/05/2004(UTC)
Posts: 1,608
Location: Brisbane, Queensland
Looks like brown/white is input and brown/green is ground (brown/red remains V+) but it still does not work so it is either not a hall sensor or it is damaged.
modelling 1954 Germany (era IIIa)
Offline Purellum  
#5 Posted : 10 December 2020 19:19:14(UTC)
Purellum

Denmark   
Joined: 08/11/2005(UTC)
Posts: 3,310
Location: Mullerup, 4200 Slagelse
Cool

I have a few of this model; but I'm not home right now, so I can't really help............ Blushing

Per.

Cool
If you can dream it, you can do it!

I, the copyright holder of this work, hereby release it into the public domain. This applies worldwide.

In case this is not legally possible:
I grant anyone the right to use this work for any purpose, without any conditions, unless such conditions are required by law.

UserPostedImage
Offline applor  
#6 Posted : 10 December 2020 22:17:45(UTC)
applor

Australia   
Joined: 21/05/2004(UTC)
Posts: 1,608
Location: Brisbane, Queensland
It's OK I received a response on Stummi forums stating that the hall sensor does not work with a replacement decoder but can be replaced with a TLE4905 which does work.
modelling 1954 Germany (era IIIa)
thanks 1 user liked this useful post by applor
Users browsing this topic
OceanSpiders 2.0
Forum Jump  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.

| Powered by YAF.NET | YAF.NET © 2003-2021, Yet Another Forum.NET
This page was generated in 0.456 seconds.